Gündem

AĞBABA Adalet Bakanlığı Bütçesinde Konuştu: "Adliye İnşaatı 500 Günde Bitecekti 700 Güne Çıktı"

Yeni adliye binasının 500 günde bitirileceği açıklanmasına rağmen sürenin 700 güne çıkarılmasını eleştiren Ağbaba, “Vallahi yakanızdan tutarım” dedi. TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesinde konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, başta Malatya adliye binası inşaatı olmak üzere BAM, Adli tıp kurumu başkanlığı, hakim, savcı ve avukatların taleplerini dile getirdi.

VALLAHİ YAKANIZDAN TUTARIM!

ÇIKIYOR MU İNİYOR MU?

Malatya Adliyesi’nin 6 ayrı binada hizmet verdiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya Adliyesi, 2025'te bitirilmesi gerekiyordu, beş yüz günlük bir süre verildi. Ancak Malatya milletvekillerimizden biri Sayın Bakan Yardımcısı Ramazan Can'la görüşüp, "2026 yılının Nisan ayına kadar herhangi bir gecikme yaşanmadan yedi yüz günde iş bitireceğiz." Diyor. E, beş yüz güne söz verdiniz geçen sene, burada söz verdiniz. Şimdi iki yüz gün daha uzattınız. Vallahi yakanızdan tutarım.” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Yok, yedi yüz gündü, beş yüz güne indirdik.” Derken Ağbaba, “Hayır, yedi yüz güne çıkıyor şimdi. Temel atılırken beş yüz gün olan yedi yüz güne çıkıyor.”  ifadelerini kullandı. Komisyon Başkanı Mehmet Muş ise “Sayın Bakanım, çıkıyor mu, iniyor mu netleştirelim.” şeklinde konuştu.

LÜTFEN SÖZÜNÜZÜ TUTUN

“Vallahi, beş yüz güne biz razıyız. Gelin, beş yüz günde yapın” diyerek konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “ Malatya Adliyesi inşaatının yapım maliyetinden kalan tutar bu yılki bütçeye eklenerek, tamamlamasını bütün Malatyalı adına sizden talep ediyoruz. Siz de söz vermiştiniz Sayın Ramazan Can söz vermişsiniz, lütfen bu sözünüzü tutun. Depremin üzerinden on dokuz ay geçmesine rağmen hâlâ adliye binası ek binalarda hizmet etmeye devam ediyor.” Dedi.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İNŞAAT İHALESİ BU YIL SONUNA KADAR YAPILSIN

Ağbaba, “22.750 metrekare kapalı alana sahip olacak Malatya Bölge Adliye Mahkemesinin inşaatı 2024 Yılı Yatırım Programı'na alınmıştı. Bölge adliye mahkemesi inşaatının ihalesinin bu yıl sonuna kadar yapılmasını sizden rica ediyoruz yine Malatyalılar adına. ”dedi.

ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞI İNŞAATI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

 “Adli tıbbımız bütün bölgeye hizmet ediyor” diyen Ağbaba, “ İnönü Üniversitesi’nde yapılacak adli tıp kurumu, bölgedeki adli tıp hizmetlerini güçlendirip hukuki sürece de hız kazandıracak bir öneme sahip. Bu adli tıp bölge başkanlığını yatırım programına aldığınızı söylemiştiniz. Bütün çevre illere hizmet verecek 16 bin metrekare kapalı alana sahip olacak adli tıp binasının inşaatı ne zaman başlayacak? Bu konu sadece Malatya değil bölgemizdeki iller için de önemli” dedi

HAKİM VE SAVCI LOJMANLARI BİR AN ÖNCE YAPILSIN

Ağbaba, adliye yapılırken hakim ve savcı lojmanlarının da yapılması gerektiğini belirterek, “Deprem bölgesinde hakim ve savcılar halen konteynerlerde kalıyor. Tecrübeli hakim ve savcılar Malatya’ya gelmek istemiyor. Lojman sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bir de Malatya'da şöyle bir talep var: Malatya’da hâkim ve savcılar iki yıl görev yapıyor; hâkim ve savcı altı ayda geliyor, alışıyor, son altı ay da gitmek için uğraşıyor, dolayısıyla bir verim alınamıyor. Lütfen, bu sürenin eskisi gibi dört yıla uzatılmasını istiyoruz.” Dedi.

AVUKATLARIN SGK PRİM BORÇLARI SİLİNSİN

Bakan Tunç’a yönelik “Siz sadece hâkim, savcıların Bakanı değil -geçmişte avukatlık yaptınız- avukatların da Bakanısınız” ifadelerini kullanan Ağbaba, “Depremde en çok zarar gören Malatya avukatları oldu, bütün büroları yıkıldı, 750 tane avukat bürosu yıkılmış. Zor şartlar altında çalışmaya devam ediyorlar. Avukatların SGK prim borçlarının silinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

BAKANLAR DEĞİŞİYOR BU MESELE DEĞİŞMİYOR

“Bakanlar değişiyor, bu mesele değişmiyor.” Diyerek konuşmasını sürdüren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Ben Cezaevi Komisyonu üyesiyim; "Cezaevinde iki tür mahkûm var." diyoruz ya, birisi hukuk yoluyla giren, birisi sınav yoluyla giren. Bu sınav yoluyla giren infaz koruma memurları Adalet Bakanlarından memnun değil, inşallah, sizden memnun olurlar. Hiçbirinden razı değiller, bakın, geçmiş bakanların hiçbirinden razı değiller. Bir meslek kanunları yok, genel idare hizmetleri sınıfı sayılıyorlar ama silah taşıyor. Emniyet hizmeti sınıfında değiller... 7/24 yasasına göre fazla çalışma yapmalarına rağmen mesai almıyorlar. Bakın, infaz koruma memurları emekli oluncaya kadar bayram görmüyor. 3600 ek göstergeyi Bakanlık personeli ve CTE personeli istiyor. Yeşil pasaport hakkı istiyor. Yıpranma payını infaz koruma memurlarına verdiniz, denetimli serbestlik müdürlükleri çalışanlarına vermediniz. Adalet Bakanlığı çalışanlarını da bu kapsama alınmasını istiyoruz.”dedi.

ADALET BAKANLIĞI PERSONELİNİN TALEPLERİ

Adalet Bakanlığı çalışanlarının taleplerini de ileten Ağbaba, “On beş yılını doldurmuş zabıt kâtiplerine, mübaşirlere uzman kâtiplik veya uzman mübaşirlik ünvanlarını vererek mali yönden güçlendirilmesi 140 bin adalet çalışanının çalışma motivasyonunu yükseltecek. "Adalet çalışanı" denince aklımıza hep hâkim ve savcılar geliyor; 140 bin Adalet Bakanlığı personeli üvey evlat muamelesi görmek istemiyor. Hizmet sınıfı olmayan tek gruba bu iyileştirmenin yapılmasını Bakanlık personeli adına ben sizden rica ediyorum.” dedi.