4 Nisan Malatya’nın Birçok İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak! 4 Nisan Malatya’nın Birçok İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak!

Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hakimbey Apartmanı'nda hayatını kaybeden Gülen Öner’in, 2020 Elazığ depremi sonrası binadaki hasarla ilgili Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdiği dilekçeye işlem yapılıp yapılmadığı belirsizliğini koruyor. Bu durum üzerine kardeşi Yunus Öner, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

78 Kişinin Can Verdiği Bina İçin 2020’de Hasar Tespiti Talep Edilmişti

Malatya’nın Battalgazi ilçesi Uçbağlar Mahallesi’nde bulunan Hakimbey Apartmanı, 6 Şubat depremlerinde tamamen yıkılmış ve 78 kişi hayatını kaybetmişti.

Enkaz altında kalan Gülen Öner’in, 24 Ocak 2020’deki Elazığ depreminden iki gün sonra Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdiği dilekçede, binada hasar ve çatlaklar oluştuğunu bildirerek resmi hasar tespiti talep ettiği ortaya çıkmıştı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılamada, bu dilekçeyle ilgili işlem yapılıp yapılmadığı sorulmasına rağmen yanıt alınamadı.

Kamu Görevlilerine Suç Duyurusu

Bunun üzerine Gülen Öner’in kardeşi Yunus Öner, avukatları aracılığıyla Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer ve savcılıkça tespit edilecek diğer şüpheli kamu görevlileri hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Dilekçede yöneltilen suçlamalar:

  • Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma
  • Görevi kötüye kullanma
  • Yalan tanıklık
  • Yargıyı etkilemeye teşebbüs
  • Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme

Bilirkişi Raporları: Bina Ruhsata ve Projeye Uygun Değildi

Suç duyurusu dilekçesinde, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporlarında, Hakimbey Apartmanı'nın ruhsat sürecinin mevzuata uygun olmadığı ve projelerin uyumsuz olduğu tespit edildiği vurgulandı.

Ancak Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan şikayete rağmen teknik inceleme yerine yalnızca gözle değerlendirme yapıldığı, binanın ruhsat ve proje dosyalarının incelenmediği iddia edildi. Bina projeye uygun olmadığı halde hasarsız raporu verildiği belirtildi.

"Eğer detaylı bir inceleme yapılsaydı, binanın ruhsata ve projeye uygun olmadığı, ikamet için tehlike arz ettiği ortaya çıkardı. Ancak kamu görevlilerinin ihmal ve kusurlu davranışları nedeniyle bu inceleme yapılmadı ve hukuka aykırı şekilde 'hasarsız' raporu verildi. Sonuç olarak bina, 6 Şubat depreminde 8 saniye içinde yıkıldı ve 78 kişiye mezar oldu."

Avukat: "Hukuki Sürecin Başlamasını Bekliyoruz"

Gülen Öner’in ailesi adına başlatılan hukuki süreçte, sorumluların adalet önünde hesap vermesi için soruşturmanın derinleştirilmesi gerektiği ifade edildi.

"Hakimbey Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenlerin tek talebi, gerçeğin ortaya çıkması ve sorumluların hesap vermesidir. İlgili kamu görevlileri hakkında en kısa sürede soruşturma başlatılmasını bekliyoruz."

Kaynak: ANKA