Osmaniye

Osmaniyeli galericiler: "Yeni çıkan sigorta kanunu bizi mağdur ediyor"

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 5 Aralık 2024 tarihi itibarıyla trafik sigortasında 15 günlük süre hakkının kaldırılmasına galericiler tepki gösterdi. Kadirli Galericiler Kooperatifi Başkanı Adem Çetin, "Daha önceki alım satımlarımızda 15 günlük sigorta geçerliydi, şu anda bir şehir dışına araç almaya gittiğimizde peşin sigorta yaptırıyoruz. Peşin sigorta yaptırdığımızda bazı arkadaşlarımızın dükkanlarında 10 tane 15 tane araba, en küçük esnaflarda 3- 4 tane sigortalı araç almış oluyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 5 Aralık 2024 tarihi itibarıyla trafik sigortasında 15 günlük süre hakkının kaldırılmasına galericiler tepki gösterdi. Kadirli Galericiler Kooperatifi Başkanı Adem Çetin, "Daha önceki alım satımlarımızda 15 günlük sigorta geçerliydi, şu anda bir şehir dışına araç almaya gittiğimizde peşin sigorta yaptırıyoruz. Peşin sigorta yaptırdığımızda bazı arkadaşlarımızın dükkanlarında 10 tane 15 tane araba, en küçük esnaflarda 3- 4 tane sigortalı araç almış oluyor. Bu sigorta paralarını sigortacılara boşa para ödemiş oluyoruz" dedi.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde galericiler, 5 Aralık 2024 tarihi itibarıyla trafik sigortasında 15 günlük süre hakkının kaldırılmasına tepki gösterdi. Kadirli Galericiler Kooperatifi Başkanı Adem Çetin şunları söyledi:

"5 Aralık 2024'te çıkan trafik sigorta kanununda, enaf arkadaşlarla mağduriyetimiz var. Daha önceki alım satımlarımızda 15 günlük sigorta geçerliydi, şu anda bir şehir dışına araç almaya gittiğimizde peşin sigorta yaptırıyoruz. Peşin sigorta yaptırdığımızda bazı arkadaşlarımızın dükkanlarında 10 tane 15 tane araba, en küçük esnaflarda 3- 4 tane sigortalı araç almış oluyor. Bu sigorta paralarını sigortacılara boşa para ödemiş oluyoruz. Bundan dolayı esnaf arkadaşlarla toplandık istişare yaptık ve mağdur oluyoruz. Devlet büyüklerimiz bu konuya bir el atarsa ve bu konuda bir düzeltme yapılırsa bizim mağduriyetimiz giderilir.

"Bu kanun sigortacılara yaradı"

Bundan önceki araç alımlarımızda dışarıdan araç aldığımızda peşin sigorta yaptırmıyorduk. Dükkana getirdiğimizde 6 ay satılmayan arabalarımız var. Buradaki esnaf arkadaşlarımızın da tamamında 3 aylık, 4 aylık, 5 aylık satılmayan araçlarımız var. Zaten şu anda Türkiye'de belli bir para sıkıntısı var ve para yok. Nakitle dönmeyen araçlarımız vadeli verdiğimiz araçlarımız oluyor. Bununla ilgili düzeltmeler yapılarak bu kanun yeniden gözden geçirilsin ve esnaf arkadaşlara sorulsun veya odalar birliğine sorulsun. Galericiler başkanlarına sorulsun. Kanun yeniden düzenlensin yapılsın. Mağduruz, buradaki arkadaşların 10 tane, 15 tane arabaları olan esnaflar var. Bu kanun sigortacılara yaradı. Sigorta şirketleri şu anda hiç çalışmadan hiç risk almadan bizim paralarımız gidiyor. En azından yetki belgesi olan arkadaşlarımız bu kanundan muaf tutulursa esnaf arkadaşlarımızı da korumuş oluruz." 

"Bu maliyetler kime yansıyor müşterilere yansıyacak"

Galerici Ergün Yanalak "Şu an galerimde 15 ila 25 arasında arabam var. En az maliyet 15- 20 bin lira olan sigorta maliyeti toplam 500 bin lira yapıyor. Bu da büyük bir külfet oluşturuyor. En azından bir yılı olan var 8 ayı olan var 6 ay olan var içerde yatan araçlarım var. Trafiğe çıkmayan araçların, en azından yetki belgesi olan tüm galerici arkadaşların muaf olmasını istiyorum. Bir de bizim araç olarak en ucuz 15- 20 bin çıkıyor. İkinci bir husus kamyonet olan araçlar 70- 80 bin lira trafik sigortası çıkan arkadaşlarımızın da var. Yani en azından bu zarar ülkemize de büyük bir külfet oluşturuyor. Bu maliyetler kime yansıyor müşterilere yansıyacak. Onun için biz devletimizden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Zaten şoförler odası olarak da 4 tane bakanlara dilekçemizi yazdık" dedi.

"Bütün esnaf mağdur"

Salih Sırık ise "Bu kanundan bütün Türkiye geneli esnaf mağdur. Sigorta açılımı nedir? Trafik sigortasını niçin yaptırıyoruz? Yolda seyir halindeki araçlar karşıya verdiği zararı öder trafik sigortasında. Yaptırmış olan kişinin şahsına ait trafik sigortası herhangi bir ücret ödemez. Ama biz bu durumda kullanmadığımız galerimizin içinde duran araçlarımıza hizmet almadığımız halde 15- 20 bin lira arasında para ödüyoruz. Bu da bizi çok büyük mağdur ediyor. Bütün esnaflarımız mağduruz. Bu kanunun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz, esnaflar olarak. Bu olayın bir an önce neticelendirilmesi gerekiyor. Çünkü hakikaten alış satışlarda noterlerde büyük bir yığılma oluyor. Vatandaş geliyor 'sigortam yok' diyor. Sigortacısını arıyor bir saatte yapamıyor, iki saatte yapamıyor. Güvenli ödeme sistemi vardı bundan muzdariptik zaten biz. Bu giderilir mi diye beklerken bir de bu çıktı, iyice perişan olduk" şeklinde konuştu.