(İSTANBUL) - Türkiye’nin lider dondurulmuş gıda markası SuperFresh’in tarımda fırsat eşitliğini sağlama hedefiyle başlattığı “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi, pazarlamanın en yaratıcı, yenilikçi ve başarılı projelerinin ödüllendirildiği Smarties Awards 2024’te “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” dalında MEA bölgesinde altın ödül kazandı. Başarısı ulusal ve uluslararası platformlar tarafından pek çok kez taçlandırılan Tarımın Kadın Yıldızları projesi bu ödülle birlikte, 14’üncü ödülüne ulaştı.

SuperFresh’in 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle başlattığı “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi, Mobile Marketing Association’ın (MMA) geleneksel hale getirdiği Smarties Awards 2024’te “Amaç Odaklı Pazarlama” ana kategorisinin Çeşitlilik ve Kapsayıcılık dalında MEA bölgesinde altın ödüle layık görüldü. Proje, hayata geçirildiği 2022’den bu yana 14’üncü, bu yıl ise 7’nci ödülünü kazandı.

Tarımın Kadın Yıldızları, Smarties Awards 2024’te kazandığı altın ödülün yanı sıra bu yıl Toplumsal Fayda Ödülleri’nde “Tarımda Topluma Değer Katan Proje” ödülünü, The Stevie Awards for Women in Business’te bronz ödülü, Digital Communication Awards 2024’te Sürdürülebilir İletişim alanında bronz ödülü, Uluslararası Stevie Awards’ta gümüş ödülü ve İstanbul Marketing Awards’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde en iyi proje ödülünü kazandı. Ayrıca, Kerevitaş, Fast Company Türkiye’nin hazırladığı “En Yenilikçi 50 Şirket” arasına girdi.

Projenin, 2022’den bu yana 14’üncü ödülünü almasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Kerevitaş CMO’su Gülizar Öcal Doğan, şunları söyledi:

“Projemizin dönüştürücü etkisinin taçlandırılmasından mutluluk duyuyoruz”

“Türkiye’nin en büyük tarımsal hammadde tedarikçilerinden biri olarak tarımın özellikle kadınlar açısından büyük bir potansiyel barındırdığının farkındayız. Raporlar, Türkiye’de tarım sektöründe 2 milyona yakın kadının bulunduğunu ve bu alanda çalışan kadınların yüzde 78’inin ailesine ait tarlalarda ücret almadan çalıştığını ortaya koyuyor. Bu tespitten hareketle biz de tarım sektöründeki kadın iş gücünün potansiyelini açığa çıkarmak ve fırsat eşitliği sağlamak üzere harekete geçtik. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın destekleriyle 2022 yılında ‘Tarımın Kadın Yıldızları’ projesini başlattık. Bu projeyle tohum seçiminden hasada kadar her aşamada uzman ziraat mühendislerimizle sözleşmeli kadın çiftçilerin yanlarında oluyoruz. Sürdürülebilir tarım alanında verdiğimiz teşviklerin yanı sıra kadın çiftçilerimizi yapay zeka, finansal okuryazarlık, ekolojik okuryazarlık ve girişimcilik eğitimleriyle destekliyoruz. Projeye dahil olan kadınlarımızın verimliliği artırmak için yapay zekayı kullanmaya başladığını, üretimle ilgili karmaşık maliyet hesaplamalarını rahatlıkla yaptığını, verilen destekle kızlarını ziraat mühendisi olarak okuttuğunu görüyoruz. Ne mutlu bize ki kısa zamanda dikkat çeken ve ilham veren bir yolculuğa dönüşen projemiz geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler’de düzenlenen özel oturumda tüm dünyaya örnek gösterildi. Başarılarımızla sadece Türkiye'de değil globalde de prestijli kurumlar tarafından 14 ödüle layık görüldük. Kerevitaş için çok kıymetli bir proje olan Tarımın Kadın Yıldızları’nı önümüzdeki dönemde daha da büyüterek, kadınlarımızı desteklemeye devam edeceğiz.”

Mercedes-Benz, yeni MANUFAKTUR Stüdyosu’nu açarak ürün yelpazesini genişletti Mercedes-Benz, yeni MANUFAKTUR Stüdyosu’nu açarak ürün yelpazesini genişletti

Proje hakkında

Raporlar, Türkiye'de tarım sektöründeki yaklaşık 2 milyon kadının yüzde 78’sinin aileleri yanında ücret almadan çalıştığını gösteriyor. SuperFresh, bu tespitten hareketle 2022’de “Tarımın Kadın Yıldızları” projesini başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği bu fırsat eşitliği projesiyle kadın çiftçilerin tarım alanında güçlendirilmesi ve tarım sektöründe kadın istihdamının artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Kerevitaş tarafından sözleşmeli kadın çiftçilere alım garantisi sunuluyor, avans desteği sağlanıyor ve tohum seçiminden hasada kadar her aşamada uzman ziraat mühendisleriyle danışmanlık veriliyor. Proje üç yılda desteklenen kadın çiftçi oranının iki katına çıkarılması hedefine sadece bir yılda ulaştı. 2024 yılında proje kapsamı genişletilerek çiftçi kadınlara, onarıcı tarım uygulamaları ek olarak finansal okuryazarlıktan yapay zekaya, ekolojik okuryazarlıktan üretime kadar farklı alanlarda eğitimler verildi. 2025 sonuna kadar eğitim verilen kadın sayısının bin 500’e ulaşması hedefleniyor.

ADVERTORIAL YAYIN

Kaynak: anka