MS hastası Tayfun Kahraman'a kötü muameleye tepki... Gökçe Gökçen’den Adalet Bakanı Tunç’a: O görüntülerden utanmadınız mı MS hastası Tayfun Kahraman'a kötü muameleye tepki... Gökçe Gökçen’den Adalet Bakanı Tunç’a: O görüntülerden utanmadınız mı

(TBMM) - Saadet-Gelecek Grubu Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Bakan Mehmet Şimşek'in bir paket sigara üzerinden yaptığı birikim tavsiyesine ilişkin; "Bütçenizin en büyük velinimeti olan sigara içicilerine gerçekten bu kadar yabancı olmanız son derece üzücü. Çünkü 400 milyarı aşkın sigarının ÖTV’sinden bu bütçe para toplayacak. Siz ve arkadaşlarınız bir sigaranın fiyatını bilmiyor olabilir ama ortalama 75 TL’lik sigaradan 61 TL vergi aldığınızı da mı bilmiyorsunuz Sayın Bakan? Bir paket sigaradan 4 paket de kendiniz içiyorsunuz. Yani aslında en büyük tiryakiler de sizlersiniz. Sigarayı bırakmayı düşünüyor musunuz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda; Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bir paket sigara üzerinden yaptığı yatırım hesabına ilişkin konuşan Saadet-Gelecek Grubu Grup Başkanvekili Bülent Kaya, bakanlığın bütçesini "vatandaşı silkeleme bütçesi" olarak değerlendirdi. Kaya'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

''Size de vatandaşı silkeleme görev verilmiş'' 

"Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız, Cumhurbaşkanımızın geçen günkü açık beyanlarından anlaşıldığı üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza belediyeleri 'silkeleme' görevi vermişti. Bütçe okumalarından anladığımız kadarıyla da size de vatandaşı silkeleme görevi verilmiş olsa gerek. Çünkü bu bütçe rantiyeyi kayıran ama vatandaşı silkeleyen bir bütçedir. Patronları kayıran ama işçileri silkeleyen bir bütçedir. İhale çetelerini kayıran, çiftçiyi silkeleyen bir bütçedir. Özetlemek gerekirse bu bütçenin adı, vatandaşı silkeleme bütçesidir.

''Aslında en büyük tiryakiler de sizlersiniz''

Sayın Bakan, geçenlerde küçük birikimlerin önemini vurgulamak için sigara üzerinden bir örnek vermiştiniz. Aslında verdiğiniz örnek tam da ekonomimizin ve bütçenizin kısa bir özetidir. Ne dediniz, ‘Bir paket sigaranın kaç para olduğunu bilmiyordum. Arkadaşlara sordum, onlar da bilmiyordu. Bakan Yardımcısı’na sordum, ‘araştırayım ben de bilmiyorum’ dedi.’ Sonra bir paket sigarının ortalama 75 TL olduğunu öğrendiğinizi söylediniz. Öncelikle bütçenizin en büyük velinimeti olan sigara içicilerine gerçekten bu kadar yabancı olmanız son derece üzücü. Çünkü 400 milyarı aşkın sigarının ÖTV’sinden bu bütçe para toplayacak. Siz ve arkadaşlarınız bir sigaranın fiyatını bilmiyor olabilir ama ortalama 75 TL’lik sigaradan 61 TL vergi aldığınızı da mı bilmiyorsunuz Sayın Bakan? Vatandaş bir paket sigara içmek için size 4 paket sigara almak zorunda. En otlakçı bile 1 dal sigaraya karşılık 1 dal sigara ister. Siz, bir paket sigaradan 4 paket de kendiniz içiyorsunuz. Yani aslında en büyük tiryakiler de sizlersiniz. Sigarayı bırakmayı düşünüyor musunuz?

"Bakanlığınız maalesef faizcilerin tahsildarı haline gelmiştir"

Dolaylı vergilerle vatandaşın sırtına vergileri yüklüyorsunuz. Hani 'az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacaktınız?' Bir paket sigarayı içen zenginden de fakirden de aynı vergileri alıyorsunuz. Dolayısıyla dolaylı vergilerle siz aslında vergileri fakirden, işçiden, emekliden alıyorsunuz ama sildiğiniz vergi borçlarıyla, teşviklerle asıl zenginlerden maalesef vergi almamayı tercih ediyorsunuz.

Bu ülkede 227 bin 300 TL mevduata para yatırıp yüzde 40’tan fazla faiz almak hangi ülkenin gerçeğiyle uyuşuyor? Mevduata yüzde 40 faiz ödeyen banka, bu parayı tüccara, kredilere yüzde kaçla satacak? Yüzde 50-60. Yüzde 50-60’la kredi dağıtan bankaların olduğu, yüzde 40 mevduattan para kazanılan bir ülkede kim yatırım yapar? Gariban sigara içicisini bile bankacıların karlarını fonlamak için teşvik ediyorsunuz. Sizin ekonominizin en karlı sektörü bankacılık, en karlı yatırımı ise faiz. Bütçeniz bir faiz bütçesidir, Bakanlığınız da maalesef faizcilerin tahsildarı haline gelmiştir. 2023 yılında 674 milyar, 2024’te 1 trilyon 254’e çıktı. 2025’te 1 trilyon 950 milyar diyorsunuz Sayın Bakan.

"Kan ter içerisinde bulduğunuz paraların nereye harcandığıyla da biraz ilgilenin lütfen"

Sayın Bakanım, size verilen görev; para bulmak, toplamak ama başarılı bir ekonomi yönetimi para toplamaktan daha ziyade parayı nereye harcadığınızla ilgilenir. Ülke ülke geziyorsunuz, ‘Ne olur gelin Türkiye’ye, biliyorum uzun vadeli yatırım yapmanın koşulları yok ama ülkemiz bir faiz cenneti. Dolayısıyla sıcak parayı getirin, 5-6 ay sonra yüzde 30-40 civarında döviz bazında bu ülkenin kanını emin, gidin. Yeter ki bu ülkeye sıcak para getirin’ diyorsunuz. Para toplamak için göstermiş olduğunuz gayreti takdire şayan buluyorum ama şu israf, yolsuzluk, adrese teslim ihalelerle sizin kan ter içerisinde kalarak bulduğunuz paraların nereye harcandığıyla da biraz ilgilenin lütfen."

 

Kaynak: anka