Gündem

MHP'li Bülbül: "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle uyumlu bir Anayasa hayata geçirilmeli"

MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, bütçe görüşmelerinde; "MHP olarak önümüzdeki süreçte beklentimiz, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin daha da kökleşmesini, daha da kurumsallaşmasını sağlamaktır. Bu hususta, 12 Eylül 1980 darbesinin bir eseri olmakla beraber şimdiye kadar 19 değişiklik paketi getirilmiş, Anayasa’nın çağın gereklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi, siyasi partiler seçim kanununun çıkarılması, yeni bir Meclis İçtüzüğü'nün hazırlanması,

MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, bütçe görüşmelerinde; "MHP olarak önümüzdeki süreçte beklentimiz, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin daha da kökleşmesini, daha da kurumsallaşmasını sağlamaktır. Bu hususta, 12 Eylül 1980 darbesinin bir eseri olmakla beraber şimdiye kadar 19 değişiklik paketi getirilmiş, Anayasa’nın çağın gereklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi, siyasi partiler seçim kanununun çıkarılması, yeni bir Meclis İçtüzüğü'nün hazırlanması, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle uyumlu ve tamamlayıcı bir şekilde bunların hayata geçirilmesidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurul'da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin konuşan MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, 2017'deki sistem değişikliğinden sonra siyasi istikrarın sağlandığını belirtti. Bülbül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir ülkede iç huzur ve güvenliğin sağlanması; ekonominin, ticaretin, sanayinin, eğitim ve kültür hayatının sağlıklı bir şekilde var olabilmesinin en temel koşuludur. Şüphesiz, iç huzurun ve güven ortamının varlığı, siyasi istikrarın ve güçlü yönetim sisteminin mevcut olmasıyla ancak sağlanabilecektir.

"Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle siyasi istikrar en üst seviyeye çıkmıştır"

Cumhuriyet tarihine bakıldığında, askerî, ekonomik vesayetler, yönetim krizleri, terör faaliyetleri sebebiyle aziz milletimizin birliği ve iradesi çok defa ifsat edilmeye çalışılmış; darbelerle, devletimizin yükseliş azmi ve kararlılığı kırılmak istenmiştir. Yaşanan zulüm ve acıların yanı sıra ülkemizin enerjisi on yıllardan beri büyük ölçüde buralara ne yazık ki tüketilmiştir. Askerî, modern, postmodern, adı her ne olursa olsun her türlü darbe ve darbe girişimi, ülkemizin refah ve ferah içerisinde geleceğe yürümesini, büyümesini ve kalkınmasını hedef almıştır. 

15 Temmuz alçak darbe girişiminin ardından devletimizin payidar, milletimizin mutlu olması için ülkemizin güçlü bir yönetim sistemine kavuşmasının zaruri bir hâl aldığı ortaya çıkmıştır. Bu minvalde, parlamenter sistemden kaynaklanan yönetimsel zafiyetlerin ve istikrarsızlık ortamının oluşmaması için 16 Nisan 2017 tarihli Anayasa değişikliğiyle 'Türk tipi başkanlık modeli' dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçiş sağlanmış, 9 Temmuz 2018'den itibaren de uygulamaya konulmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle yürütmede ortaya çıkan çift başlılık sona ermiş, koalisyonlar devri kapanmış, siyasi istikrar en üst seviyeye çıkmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle hükûmet krizleri, hükûmet kurulamama sorunları ortadan kalkmış, ekonomik ve demokratik istikrarın yolu açılmış, bürokrasiyi azaltarak yetki karmaşalarını giderecek, hızlı işleyen, çabuk karar alan sorunların çözümüne ve Türkiye'nin gelişmesine odaklı bir yönetim yapısı tesis edilmiştir.

"Dezenformasyonla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın faaliyetleri oldukça önemli"

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin getirmiş olduğu güçlü ve istikrarlı yönetim marifetiyle ülkemiz askerî, siyasi, diplomatik, ticari ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda başat güç olma yolunda önemli adımlar altmıştır. Türkiye ekonomisi bölgesel ve küresel siyasi ve ekonomik sıkıntılara, enflasyonist sürece ve 2023 yılında meydana gelen depremlerin getirmiş olduğu ekonomik yüke rağmen on yedi çeyrektir kesintisiz olarak büyümektedir.

Milli İstihbarat Teşkilatımız özellikle son yıllarda yurt içinde ve sınırötesinde başarılı faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Terörle mücadelede terörün kaynağında yok edilmesi stratejisinde büyük bir yeri olan Milli İstihbarat Teşkilatımız terör örgütlerinin sözde elebaşlarına nokta operasyonlar düzenleyerek onları etkisiz hâle getirmekte, ülkemizde casusluk ve diğer espiyonaj faaliyetleri gösteren yapıları çökertmekte ve onlara göz açtırmamaktadır. MİT Başkanlığımız, yurt içi ve yurt dışında PKK, PYD, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin hareket kabiliyetini çok sınırlı hâle getirmiş, ülkemizin ve milletimizin birlik ve huzurunu sağlama noktasında özveriyle çalışmalarını bugüne kadar sürdürmüştür. Teşkilatımızın çalışmalarını takdirle takip ettiğimizi ifade ediyor, bu vesileyle isimsiz kahramanlarımıza bir defa daha şükranlarımızı sunuyoruz.

Kamu diplomasisinin yürütülmesi ve ülkemizin tezlerinin uluslararası alanda savunulması hususlarının yanı sıra dezenformasyonla mücadele edilmesi ve milletimizin doğru bilgiyle buluşturulması noktasında İletişim Başkanlığı önemli bir misyon üstlenmiştir. Dezenformasyonla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın faaliyetleri oldukça önemlidir. Bu kapsamda, algılara karşı gerçeklerin dile getirilmesi konusunda İletişim Başkanlığı tarafından 7/24 gündem takibi yapılmakta ve tespit edilen dezenformasyona engel olunarak doğru bilgi kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

"Anayasa çağın gereklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmeli"

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle birlikte stratejik bir güce sahip olan devletimiz, Cumhur İttifakı’nın güven veren anlayışıyla bu stratejik gücün sürdürülmesi ve yürütülmesi hususunda önemli adımlar atmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak önümüzdeki süreçte beklentimiz, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin daha da kökleşmesini, daha da kurumsallaşmasını sağlamaktır. Bu hususta, 12 Eylül 1980 darbesinin bir eseri olmakla beraber şimdiye kadar 19 değişiklik paketi getirilmiş, 184 değişiklik yapılan Anayasa’nın çağın gereklerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi, siyasi partiler seçim kanununun, siyasi etik kanununun çıkarılması, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi, yeni bir Meclis İçtüzüğü'nün hazırlanması, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle uyumlu ve tamamlayıcı bir şekilde bunların hayata geçirilmesidir."