Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İstanbul'daki toplu konut projelerinde hak sahibi olan vatandaşlar, konut bedelleri ve ödeme şartlarında yapılan değişiklik nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Yapılan açıklamada, "Zamanında yetiştiremediğiniz evleri 'malum ekonomik şartlar' diye dar gelirliye fatura edemezsiniz. Geciktiren sizsiniz, faturayı da siz ödersiniz. Eğer haklarımızı söz verdiğiniz şekilde bizlere vermezseniz, bizler sizlere hakkımızı helal etmiyoruz" denildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İstanbul'da başlattığı toplu konut projelerinde hak sahibi olan vatandaşlar, konut bedelleri ve ödeme şartlarında yapılan değişikliklere karşı eylem yaptı. Ataşehir'de bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü binası önündeki eylemde, yapılan düzenlemeyle mağdur olduklarını belirten hak sahipleri, konutların zamanında tamamlanmasının sorumlusunun kendileri olmadığını belirtti.

TOKİ'nin İstanbul'daki, "100 Bin Konut", "Tuzla 5750", "Arnavutköy 3750" projelerinin hak sahiplerinin bir araya geldiği eylemde yapılan açıklamada, kendilerine evlerin bir buçuk sene içerisinde teslim edileceği sözü verildiğini ancak bu vaadin gerçekleştirilmediğini ve sonradan anlaşma şartlarında yapılan değişikliklerle hak sahiplerinin mağdur edildiği kaydedildi.

Eylemde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler geçen sene de buradaydık. Geçen sene de yağmurda bir toplanma gerçekleştirdik. Bu toplanmanın neticesinde yüzde 25'lik indirimi zor bela aldık. Bizlerin daireleri o zamanın şartlarına göre 150 bin ve 200 bin lira olarak Sayın Cumhurbaşkanının da bizlere vaat ettiği haklarımızı almak için toplanmaları sürekli gerçekleştirdik. Bizler 2019 yılında Cumhurbaşkanı, Murat Kurum ve Berat Albayrak tarafından müjdelenen '100 Bin Konut Projesi, Tuzla 5750, Arnavutköy 3750' de dahil olmak üzere hak sahibi olarak buradayız. ‘Evleri bir buçuk sene içerisinde teslim edeceğiz’ sözü verildi. En az 190 bin, en fazla 250 bin lira olacak şekilde ödemeler de devlet bankalarının yüzde 0,49 faiz oranıyla sabit taksit şeklinde, KDV'leri de 1 olacaktı...

"Seçimler öncesi verilen sözler maalesef hiç bir şekilde tutulmadı"

2023 yılında Tuzla'nın, 2024 Kasım ayında Arnavutköy'ün fiyatları, yeni şartları açıklandı. Sabit ödeme kaldırılmış, yerine her 6 ayda bir yapılacak memur maaşı eklenmiş, KDV yüzde 10 olmuş ve evlerin maliyeti ise 2 ila 3,5 milyon arasında olacak şekilde açıklanmıştı. Kısacası gerek genel, gerekse yerel seçimler öncesi verilen sözler maalesef hiç bir şekilde tutulmadı. Defalarca sokaklarda hakkımızı aramaya kalktık. Murat Kurum Şubat 2024'te belediye başkanlığı seçimleri öncesi bizlerle görüşerek KDV'nin 1'e indirilebileceği sözünü verdi. Yerel seçimler sonrası tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu halde somut bir adım atılmadı ve sözler yine bir seçim vaadi olarak kaldı.

6 Şubat Depremlerinin Ardından Yargılanma Sürecinde Son Durum 6 Şubat Depremlerinin Ardından Yargılanma Sürecinde Son Durum

"Hangi dar gelirlinin 6 ayda bu parayı kazandığının sanıyorlar bizler de merak ediyoruz"

Evlerin senelerce yapılmamasına gerekçe olarak arsa bulunmadığı ve pandemi sebep gösterildi. Ancak pandemi döneminde farklı illerde yürütülüp konut projesi hız kesmeden devam etti. Rize'de, Şanlıurfa'da, Ankara'da, Adana'da, Kütahya'da, Çorum'da, Erzurum'da, Konya'da evler sabit ödeme, yüzde 0,1 KDV ile verilirken, bizlerin elinden alınan bu haklar malum ekonomik şartlar ve inşaat maliyetleri denildi. Evlere geçmediğimiz için ödemelerimiz henüz başlamadı ancak şu an ödüyor olsaydık son yaptıkları yüzde 24'lük memur maaşı zammıyla 3 milyonluk eve sadece 6 ayda 720 bin lira zam gelecekti. Hangi dar gelirlinin 6 ayda bu parayı kazandığını sanıyorlar bizler de merak ediyoruz.

"Geciktiren sizsiniz, faturayı da siz ödersiniz"

'100 Bin Konut Projesi' tek bir projedir. Zamanında yapabildiğiniz evleri başlangıç şartlarına göre verip yetiştiremediğiniz evleri malum ekonomik şartlar diye dar gelirliye fatura edemezsiniz. Aynı haklarla projeye başvurmuş ve hak sahibi olmuş insanları kendi içinde ayrıştıramaz ve ayıramazsınız. Geciktiren sizsiniz, faturayı da siz ödersiniz.

"Hakkımızı helal etmiyoruz"

Devlet kurumları ve Bakanları vatandaşına verdiği sözü tutar. Bizler senelerdir sokaklarda hakkımızı aramaktan çok yorulduk. Ve bize söz verenler asla yanımızda olmadılar. Buradan tüm yetkililere tekrardan seslenmek istiyoruz. Eğer haklarımızı söz verdiğiniz şekilde bizlere vermezseniz, bizler sizlere hakkımızı helal etmiyoruz. Bizler seçim öncesinde bir toplantı gerçekleştirmiştik. Bu toplantının öncesinde Murat Kurum Beyle beraber helallik almadığımızı orada ifade etmiştik. Fakat, sonraki aşamada farklı kanallarda, 'Bunlar haklarını bizlere helal etti' dediler. O toplantıda bize algıcı, provokatör vesaire benzetmeler yaptılar."

Kaynak: anka