Ekonomi

Zafer Partisi Yozgat İl Başkanı Deniz Altıntaş: "Çiftçinin aldığı mazot avansına yüzde 75'lik faiz uygulanmış"

Zafer Partisi Yozgat İl Başkanı Deniz Altıntaş, çiftçinin aldığı mazot avansına yüzde 75’lik bir faiz uygulandığını öne sürerek, "Nisan 2024’te mazot avansı olarak fabrikanın pompalarından mazot aldılar, bu mazot o tarihlerde petrol istasyonlarında 38 liraydı. Görüştüğümüz çiftçi arkadaşlar kendilerinden mazot parasının 64.7 lira olarak kesildiğini söylediler. Yüzde 75’lik bir faiz uygulamışlar" dedi.

Zafer Partisi Yozgat İl Başkanı Deniz Altıntaş,  çiftçinin aldığı mazot avansına yüzde 75’lik bir faiz uygulandığını öne sürerek, "Nisan 2024’te mazot avansı olarak fabrikanın pompalarından mazot aldılar, bu mazot o tarihlerde petrol istasyonlarında 38 liraydı. Görüştüğümüz çiftçi arkadaşlar kendilerinden mazot parasının 64.7 lira olarak kesildiğini söylediler. Yüzde 75’lik bir faiz uygulamışlar" dedi.

Zafer Partisi Yozgat İl Başkanı Deniz Altıntaş, yaptığı açıklamada; çiftçinin şeker pancarının geç alınması nedeniyle ciddi kayıplara uğradığını belirterek, randevu sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Altıntaş, bölgede sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin, sökülen ve tarlada kalan şeker pancarının zamanında alınmaması nedeniyle eksi 12- 15 derecede bekleyen ürünün fire verdiğini belirtti. Altıntaş, bunun da çiftçinin gelirinde azalmaya neden olduğunu vurguladı.

“Pancar üretme mücadelesi zaafa uğrar, üretici ciddi anlamda bu sahadan çekilir”

Kendisi de bölgede çiftçilik yapan Altıntaş, randevu sisteminin bu yıl yaşanan sorunlar dikkate alınarak güncellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin aslında temel, tarımdaki sorunlarından bir tanesi doğru üretim planlamasının yapılmaması. Bu sene biraz pancar ekimi fazla oldu. Fazla olduğundan dolayı şu anda hala Sivas tarafında Kayseri tarafında ve Yozgat, Yerköy, Sorgun taraflarında çiftçinin sökmediği ve söküp de tarlasına yığdığı yığın halinde duran pancarlar var. Peki tarlada yığın halinde durması veya toprakta durması nasıl bir soruna yol açıyor; şöyle ki bekleyen pancar sıcaklık çok aşırı düştüğü için, eksi 10’lara, 12’lere, 15’lere düştüğü için şeker oranında çok ciddi düşüş olur ve pancarın firesi çok yükselir. Adam tarlada 100 ton pancar yığmış ise bu fabrika teslimatında fire fazla kesilir, o pancar 80 tona, 75 tona düşer, fabrikanın kayıtları altına alınırken. Bu sebeple randevu sisteminin de aslında yeniden gözden geçirilmesi ve daha sistematik, sağlıklı ve coğrafyaya uygun bir şekilde akıl ve bilim çerçevesinde düzeltilmesi gerekiyor. Eğer bu yapılamazsa zaten Türkiye çok ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya. Yeraltı suları şu anda 150- 200 metreden çekiliyor, kuyular 400- 500 metreye inmiş durumda. Bu kuraklık ve bu olumsuzluklar karşısında şeker pancarı üreticisinin pancar üretme mücadelesi zaafa uğrar, üretici ciddi anlamda bu sahadan çekilir diye düşünüyoruz.”

“Çiftçiye yaklaşık yüzde 75’lik bir faiz uygulamışlar”

Şeker fabrikasından avans karşılığı mazot alan pancar üreticisine faiz uygulandığını da ileri süren İl Başkanı Altıntaş, açıklamasını şöyle tamamladı:

“İkinci bir husus da Kayseri Şeker Fabrikası özelinde bizim bildiğimiz, diğer fabrikaları bilemiyoruz. Çünkü Yerköy, Sorgun, Sarıkaya, Çorum ve Sorgun'a pancar veriyor. Kayseri ve Boğazlıyan şeker fabrikalarına ekim yapan çiftçiler Nisan 2024’te mazot avansı olarak fabrikanın pompalarından mazot aldılar. Bu mazot o tarihlerde petrol istasyonlarında 38 liraydı. Dün ve önceki gün görüştüğümüz çiftçi arkadaşlar kendilerinden mazot parasının 64.7 lira olarak kesildiğini söylediler, pancar parasından. Bordoya bu şekilde yansımış. Fabrika kimin? Boğazlıyan ve Kayseri Şeker Fabrikası çiftçinin kendi malı, çiftçiyi yönetenler, fabrikayı yönetenler, çiftçinin malı üzerinden çiftçiye yaklaşık yüzde 75’lik bir faiz uygulamışlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Buradan da aslında anlaşılıyor ki; fabrika çiftçiye verdiği avansı birilerine borçlanarak, yüksek faizle borçlanarak almış ve çiftçiye mazotu o şekilde vermiş. Türkiye tarımsal üretimde her anlamda bir sorunla karşı karşıya, ne piyasanın gerçekleriyle, ne tarımın, ne aklın ne de bilimin gerçekleriyle üretim de yapılmıyor, üretim planlaması da yapılmıyor.”