Malatyalı Demirci Ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü" Malatyalı Demirci Ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

09:04:59 Burada Durduysa Zaman

9 Kasım 1938 Çarşamba Sabahı Gazi Mustafa Kemal  Atatürk’ te çok şiddetli kas ağrıları ve inlemeler başlamıştı. Boğazına yapışan öksürük onu biran olsun bırakmıyordu. Kim bilir belki de tüm bu ağrı ve sızılar içerisinde vatanını düşünüyordu. Bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti onun en büyük eseriydi. Bir çift mavi göz derin uykulara dalmış ve etrafındaki herkes ona olan son vazifesini yerine getirmek için bir arayış içerisine girmişti.  Hayatı boyunca sayısız kahramanlıklara imza atmış, ölmekten korkmamış, canı pahasına vatanın bölünmez bütünlüğünü için mücadele etmiş, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tüm gücüyle bu amansız hastalığa direniyordu. Zaman daralıyor gün batımı yaklaşıyordu, hastalığın şiddeti iyice artmıştı ve artık raporlara “Agoni” yazılmıştı.  Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk artık hiçbir tedaviye yanıt vermiyordu. 9 Kasım’ ı 10 Kasım’ a bağlayan gece oldukça sıkıntılı geçmişti onun için. Yapılan bütün müdahalelere rağmen tedavilere yanıt alınamıyordu. Gün ağarırken umutlar tükenmek üzereydi ve 10 Kasım sabahı saat 09:00' da Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsü hızlıca yükselmeye başlamış; saatler 09:05 i gösterdiğinde bir çift mavi göz ebediyet yurdu olan ahirete yönelmişti. Burada durmuştu zaman. Yanındakiler şaşkınlık içerisinde ne yapacaklarını bilmeden durumu anlamaya çalışıyorlardı. Derin bir hüzün sarmıştı vatanın dört bir köşesini.

 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün ebediyete intikali “Reisicumhur Atatürk’ün umumi hallerindeki vehamet dün gece saat 24’ de neşir edilen tebliğden sonra her an artarak bu gün, 10 İkinci teşrin 1938 Perşembe sabahı saat dokuzu beş geçe Büyük Şefimiz derin koma içinde terk-i hayat etmişlerdir. 10 İkinci teşrin (Kasım) 1938.” İçişleri Bakanı Şükrü Kaya imzası ile yayımlanan 10 Kasım 1938 tarihli “Hükûmet Tebliği”nde Türk milletine ve dünyaya duyuruldu.

          Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’ in Türk Bayrağına sarılı tabutu, istasyondan Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde hazırlanan katafalka konulmuştu ve halkın ziyareti başlamıştı. Burada komutanlar ve silah arkadaşları tarafından tutulan saygı nöbeti 20 Kasım 1938 Pazar günü 10:30’ da başlamış, 21 Kasım 1938 Pazartesi törenin başlayacağı 09:00 saatine kadar devam etmişti. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 21 Kasım’ da düzenlenen büyük törenle Etnoğrafya Müzesinde ki geçici kabrine defnedilmişti. 10 Kasım 1953' te yapılan büyük bir devlet töreniyle Etnoğrafya müzesindeki geçici kabrinden alınarak Anıtkabir’ deki ebedi istirahatgahına tevdi edildi.  

www.44medya.com