Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya 8’inci Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Suriye’nin diğer kısımlarını da terör örgütlerinden ve işgalcilerden temizleyerek bu kardeşlerimizin tamamının yuvalarına kavuşması için gereken zemini oluşturacağız. Tabii birikimleriyle, işiyle, kabiliyetleriyle, emeğiyle, üretimiyle ülkemize katkı vererek burada kalmak isteyenlerin de başımızın üstünde yeri vardır" dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Sakarya 8’inci Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Erdoğan yaptığı konuşmada, "Ne diyorlar, Türkiye’nin Suriye’de ne işi var? Bunu diyecek kadar kendi tarihini bilmeyenleri, kültür ve medeniyet değerlerimizden yoksun olanları görüyoruz. Kimi bu soruyu cahilliğinden mevcut, CHP yönetimi gibi olanların çoğu da tamamen ideolojik fanatizmden soruyor. Şimdi gördün mü niçin bizim oralarda olduğumuzu? Şimdi gördün mü niçin bizim Suriye’de olduğumuzu?" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
"Bunlar demiyorlar mıydı biz gelice bütün buradaki muhacileri geldikleri yere göndereceğiz diye. Biz ne diyorduk; bu millet ensardır, onlar ise muhacirdir. Biz muhacirleri hiç bir zaman bu ülkeden kovmayacağız. Onlara hep sahip çıkacağız. Hamdolsun dediğimiz oldu mu, oldu. Şimdi ensar yeniden geldiği yere kendileri üzülerek görüyoruz ki çuvallarla, valizlerle dönüyorlar. Eğer bizim bu sabrımız olmasaydı bu olur muydu, olmazdı.
"Suriye'deki devrime şaşı bakanlara, Esed dönemini yüceltenlere en güzel cevap Şam'daki yeraltı hapishaneleridir"
Kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getirirken içerden ve dışardan gelen nice baskıyı, ithamı, tahriki, provokasyonu göğüslemek mecburiyetinde kaldık. Suriyeli kardeşlerimize kol kanat gererek kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getirdik. Bunu da şikayet ederek değil muhacirlere ensar olma şuuruyla yaptık. Suriye'deki devrime şaşı bakanlara, Esed dönemini yüceltenlere en güzel cevap Şam'daki yeraltı hapishaneleridir. Suriyeli, Afgan ve yabancılara düşmanlık üzerinden siyaset yapanların varlık sebepleri ortadan kalktığına göre, millete ne diyeceklerini merak ediyoruz.
Şu soruyu kendilerine hiç sormuyorlar; Birinci Dünya Savaşı bölgemizde sınırları yeniden belirlerken şartlar başka şekilde zuhur etseydi acaba ne olurdu? Kuvvetle muhtemel Halep dediğimiz, İdlib dediğimiz, Hama dediğimiz, Şam dediğimiz, Rakka dediğimiz şehirler tıpkı Antep gibi, tıpkı Hatay gibi, tıpkı Urfa gibi bizim birer vilayetimiz olacaktı. Bu şehirler sınırlarımız dışında kaldı diye herhalde oralarda yaşayan insanlarımızla bağımızı tümden kesecek değildik.
"Ülkemizdeki Suriyelilerin yıllarca neden vatanlarına dönemediklerinin cevabı ele geçirilen ölüm ve imha aletleridir"
İnşallah Suriye’nin diğer kısımlarını da terör örgütlerinden ve işgalcilerden temizleyerek bu kardeşlerimizin tamamının yuvalarına kavuşması için gereken zemini oluşturacağız. Tabii birikimleriyle, işiyle, kabiliyetleriyle, emeğiyle, üretimiyle ülkemize katkı vererek burada kalmak isteyenlerin de başımızın üstünde yeri vardır.
Ülkemizdeki Suriyelilerin yıllarca neden vatanlarına dönemediklerinin cevabı da Suriye’de yeraltındaki o hapishanede ele geçirilen işkence, ölüm ve imha aletleridir. Esad’ın af çağrısına kanıp rejimin kontrol ettiği şehirlere dönenler ise maalesef cezaevi denilen ölümhanelerde türlü işkenceye uğradıktan sonra katledilmişlerdir. Televizyonlara, gazetelere, sosyal medya mecralarına yansıyan vahşet hikayelerini dinlemeye insanın yüreği dayanmıyor. Ancak CHP Genel Başkanı Esad’ın kendisinin bile inanmadığı af ilanına prim vererek son ana kadar bunun reklamını yapmıştır.
"Sakarya'ya güncellenmiş değerle 426 milyar liralık yatırım yaptık"
Sakarya’ya güncellenmiş değerle toplam ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 426 milyar liralık yatırım yaptık. Adalette 8 milyar lira, eğitimde 27 milyar lira, gençlik ve sporda 6 milyar lira, sosyal yardımlarda 37 milyar lira, sağlıkta 12 milyar lira, çevre ve şehircilikte 76 milyar lira, ulaştırmada 157 milyar lira, tarım ve ormanda 24 milyar lira, sanayi ve teknolojide 5 milyar lira yatırım. 9 milyar lira gerçekleştirilen yatırımlara sağlanan destek, enerjide 40 milyar lira, kültür ve turizmde 843 milyon lira, çalışma ve sosyal güvenlikte teşviklerle birlikte 25 milyar liralık şehrimize eser ve proje kazandırdık.
Şehrimize ikinci devlet üniversitesi olarak Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ni kurduk. Gençlik ve sporda şehir stadyumunu inşa ettik. 36 bin metre kare arsa üzerine 103 bin metre kare alana sahip yeni adliye sarayını yapıyoruz. Ayrıca yeni emniyet binamızın inşasına da başladık. Sakarya Şehir Hastane’mizin inşaatı bütün hızıyla devam ediyor. 62 bin metre kare alanda Sakarya eski stad yerinde millet bahçesini ve Serdivan Millet Bahçesi’ni açtık. Yaklaşık 97 bin metre kare alanda Akyazı Millet Bahçesi’nin de yer seçimi aşamasındayız. Karapürçek-Pekşenler arasındaki yol çalışmalarımız sürüyor. Yol üzerinde bulunan üç köprünün yapımını yıl bitmeden tamamlamak istiyoruz. Sakarya Üniversite ve Demokrasi Meydanı özellikle tramvay hattı için çalışmalarımız devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemiz arasında protokol imzalandı. Bakanlığımıza devri gerçekleşti. 18 Aralık’ta inşallah proje ihalesine çıkıyoruz. Ballıkaya barajının inşasında yüzde 92 seviyesine gelmiş bulunuyoruz."